Nahajate se tukaj

Zidani štedilnik

Res je, da so štedilniki dolgo časa životarili, vendar je nov duh časa, ki varnost mirnega doma postavlja na prvo mesto vrednot, prebudil današnje babice v novo življenje. Z vsem, kar spada zraven: prijetna toplota, udobna namestitev in vse, kar potrebujemo v ambientu. Zato se ni čuditi, da v takem okolju štedilniki doživljajo svoj "comeback".

Še nekaj let nazaj je kuhinja pri osnovnem planiranju imela podrejeno vlogo. Ostali prostori so bili planirani na tak način, da se je ostal majhen prostor z oknom in tehnično premišljeno bližino vodovodu - kuhinja kot funkcionalen prostor. Danes bivanje v kuhinji ne narekuje le delo, pač pa tudi bivanje v njej. Pri ustrezni postavitvi prostorov vedno bolj postaja središče družinskega življenja. Naraščajoče priljubljenosti so zato deležni tudi štedilniki. Kaj je prijetnejšega od prasketanja ognja v štedilnikui? Ob tem pa vonj sveže pečenega kruha ali slastne pečenke.

Kdor se informira o postavljanju zidanih štedilnikov, je fasciniran zaradi številnih možnosti postavitve. Štedilnik v različnih izvedbah: namizni štedilnik, štedilnik z nadzidkom, štedilnik v kombinaciji z lončeno pečjo, možnosti kombinacije z električnim ali plinskim štedilnikom, ki se popolnoma integrira z načrtovanjem kuhinje. V prostih oblikah. S pečnicami, ki ponujajo številne možnosti slogovnih smeri in različno barvno paleto. S tehnično prefinjenostjo. Po želji je mogoče v štedilnik vgraditi tudi tehnično dovršeno električno pečico ali električno kuhalno ploščo. Večinoma so štedilniki edinstveni unikati, ki so zgrajeni na licu mesta.

Štedilnik je ena izmed oblik lončene peči in je, tako kot lončena peč, nastal z nadgrajevanjem in dopolnjevanjem preprostega ognjišča. Dolga stoletja je bil srce vsake evropske kuhinje. Prijetna, domača toplota štedilnika je znana: pečnice iz specialnih surovin z velikim šamotnim deležem, žgane pri temperaturi nad 1100°C, imajo veliko zmožnost akumuliranja toplote. Masivnejše so pečnice, dalj časa enakomerno oddajajo toploto v bivalni prostor. K temu prispeva posebna toplotna akumulacijska zmogljivost: funkcijsko odgovarja lastnostim peči in je opremljen s šamotnim ognjiščem. Pri lončenem štedilniku se ognjišče nahaja pod grelno ploščo. Ognjišče in kanali dimnih plinov predstavljata skupno "enoto", ki prav tako akumulirata in potem oddajata toploto v bivalni prostor.

Kuri se večinoma z lesom. Sodobna ogrevalna tehnika s specialno razporeditvijo šob omogoča skoraj popolno izgorevanje lesa, tako da je čim manj odpadnega materiala in pepela. Na ta način ni povečan le izkoristek, pač pa je tudi gorivo porabljeno, kolikor je le mogoče. Želeno temperaturo pečice, ki je razvidna z vgrajenega termometra, dosežemo z večkratnim nalaganjem goriva. Vroči dimni plini so lahko speljani skozi kuhalni del ali skozi pečico, lahko pa so speljani v zaprt sistem štedilnika, ki ogreva prostor. V ognjišču je lahko integriran zbiralnik, praviloma iz bakra, omogoča vedno toplo vodo.

Vrh tega obstaja tudi možnost vgraditve bojlerja sanitarne vode. Ali: kombiniranje toplotnega izmenjevalnika tople vode s črpalko, ki oskrbi centralno kurjavo s toplo vodo, ki cirkulira po toplotnih telesih. Take sisteme lahko vključimo v obtok obstoječega centralnega ogrevanja kot drugi kotel.

Zidani štedilnik 1
Zidani štedilnik 2 Zidani štedilnik 3 Zidani štedilnik 4 Zidani štedilnik 5 Zidani štedilnik 6