Nahajate se tukaj

Peči iz salovca

Salovec je kamenina, ki je nastala globoko v nederjih zemlje, ko so se pod velikim pritiskom in pri visokih temperaturah zlili skupaj smukec, magnezit in še nekaj drugih primesi v enotno kamenino. Zaradi primesi smukca je ta material dokaj enostaven za obdelavo, magnezit pa mu daje trdnost in veliko obstojnost. Salovec je že od antike zelo priljubljen material ravno zaradi njegove sorazmerno lahke obdelave in pa seveda tudi obstojnosti. V nekaterih predelih so ga uporabljali za izdelavo kipcev, dostikrat so iz njega delali tudi posodo, saj se je izkazalo, da je toplotno zelo obstojen material, ki zlahka prenese tudi višje temperature, poleg tega pa zelo dobro tudi akumulira toploto, tako da hrana kuhana ali postrežena v taki posodi precej dalj časa ostane topla. Zaradi velike toplotne obstojnosti in pa seveda tudi akumulacije se uporablja tudi za gradnjo peči, največ na severu Nemčije in pa seveda v skandinavskih deželah. Nekateri sicer trdijo, da je Salovec kot material tri do štirikrat boljši kot ves ostali material, ki se uporablja za gradnjo peči, vendar so te trditve pretirane. Resnica je namreč ta, da tudi boljši evropski proizvajalci šamota med drugim proizvajajo tudi šamot z izboljšanimi lastnostmi. Izboljšana je glavnem specifična toplotna kapaciteta, tako, da se tak šamot, če gledamo na to, koliko toplote »posrka vase«, povsem enakovredno kosa s Salovcem, saj ima enako specifično toplotno kapaciteto, to je 980 J/kgK. Po drugi strani, pa je tudi res, da je tak šamot v povsem drugem cenovnem razredu, tako da se ravno zaradi višje cene skoraj ne uporablja.

Zakaj je specifična toplotna kapaciteta tako pomembna?

Ta izraz namreč pomeni koliko toplote sprejme material »vase«, kar je ena od bistvenih komponent akumulacije. Da smo čisto natančni lahko rečemo, da sicer šamot višjega razreda akumulira ravno toliko toplote kot Salovec, vendar je Salovec približno 20 % težji, zato za isto količino akumulacije pri takem šamotu potrebujemo 20 % večji volumen peči.

Salovec najdemo v več različnih variantah, tudi v več različnih barvah (odvisno od primesi), pa tudi v več različnih trdotah. Za gradnjo peči se uporablja v glavnem Salovec, ki ima 40 % magnezita in nima nobenih primesi azbesta. Nahajališča tega Salovca so v Braziliji in pa na Finskem.

Seveda, tako kot pri vseh stvareh, je tudi pri Salovcu tako, da nekateri prisegajo nanj, nekaterim pa se zaradi sive barve zdi popolnoma nezanimiv. Res je, da peči v sivi barvi dandanes niso ravno popularne, vendar nekateri v Salovcu vidijo več kot le kamen.

Zaradi velike vsebnosti magnezita naj bi na finoenergijskih ravneh raztapljal strahove, sprožal pozitiven odnos do življenja in pomagal da se sprejmemo, ljubimo. Ker je pri pečeh vedno magnezit v večjih količinah, naj bi bile take peči tudi dobra zaščita pred radioaktivnimi sevanji.

Astrološko naj bi magnezit najbolj odgovarjal Rakom in pa ljudem z Ascendentom v Raku.

Pri nas se v glavnem prodajajo tipske peči iz Salovca, je pa možno seveda iz Salovca sezidati tudi pravo lončeno peč, zaradi svojih dobrih akumulacijskih sposobnosti, je to tudi zelo dober material za obzidavo kaminov.

Pri nas je Salovec sorazmerno slabo prepoznaven material, zato bi bilo mogoče dobro omeniti, da to kamenino po nemško imenujejo Speckstein, Angleži ji pravijo Soapstone, italjansko se ji reče Pietra ollaire, Francozi jo imenujejo Pierre ollaire.

Peči iz Salovca se lahko z moderno pečarsko tehniko povsem približajo kaminom in lončenim pečem in ni nujno, da so to le tipski izdelki iz kataloga. V sedanjem času so namreč precej popularne kaminske peči z veliko šipo in tudi pri takih pečeh lahko zunanji plašč sezidamo iz Salovca in tako dodamo kaminu nove dimenzije. Kljub temu, da se kaminske peči ne morejo ravno pohvalit z veliko akumulacijo, bo taka peč precej dalj časa akumulirala toploto in se bo po načinu delovanja zelo približala akumulacijskim lastnostim lončene peči. Seveda, kot ostali materiali, ki se uporabljajo pri gradnji peči (pečnice, šamot) je tudi pri izvedbi s Salovcem možna tudi kombinacija z ometom, kar je zadnje čase vse bolj popularno.

Salovec je primeren tudi za gradnjo unikatnih lončenih peči. Pri uporabi moderne pečarske tehnike lahko tudi naredimo lončeno peč z velikimi steklenimi vrati, če vse skupaj še malo kombiniramo s pečarskim ometom dobimo nešteto novih kombinacij, ki iz enostavne sive kamenine naredijo res lep izdelek. Pri takih pečeh se za plašč peči uporablja salovec, za notranjo gradnjo pa se uporabljajo specialni šamoti, ki omogočajo večjo fleksibilnost, tako, da se cela peč povsem prilagodi prostoru in željam stranke. Prednost takih peči je predvsem to, da ni potrebno slediti tipskim pečem, ki jih je resnici na ljubo, ogromno, pač pa se oblika povsem prilagodi željam stranke in tehničnim možnostim prostora.