Nahajate se tukaj

Lončena peč

Lončena peč se je začela razvijati vzporedno s kmečkimi pečmi. Razlika med njima je v tem,da je lončena peč praviloma manjša, elegantnejša, v tej peči gre dim iz kurišča po dimnih kanalih skozi celo peč, na tej poti greje pečnice, nato gre dim ohlajen v dimnik. Lončene peči so se skozi stoletja zelo razvijale in pogosto spreminjale obliko, razvoj lončenih peči je prisoten tudi danes, ko nekatere lončene peči že uravnava elektronika, možna je celo izvedba, ko lahko elektronika sama uravnava tudi kurjenje in nalaganje peči, tako da se je taka peč povsem približala izvedbam centralne kurjave na olje, ko je cel sistem kurjenja popolnoma avtomatski.

Pri lončeni peči je možno narediti nekoliko večje kurišče, tako, da v njej lahko tudi kaj spečemo, možno je vgraditi vratca s steklom, da lahko opazujemo plamen med gorenjem peči, v zadnjem času se pojavljajo izvedbe, ko je del peči narejen iz pečnic, del peči pa je omet, možno je izdelati peč praktično vseh oblik, kar se jih lahko zaželimo, skratka ta tip peči nam ponuja nešteto možnosti.

Na našem prostoru se večinoma uporablja, klasičen način gradnje lončenih peči, kjer gre dim po svoji poti do dimnika, direktno ob pečnicah, v deželah Evropske unije, pa je zakonsko določeno, da se pri lončenih pečeh lahko uporablja izključno samo dvoplaščni sistem zidanja peči. To pomeni, da se niti kurišče niti kanali po katerih gre dim v dimnik, ne dotikajo plašča iz pečnic. Prednost tega sistema je v tem, da raztezki materalov, ki nastanejo zaradi vročine, ne poškodujejo plašča peči, taka peč ima seveda zaradi več vgrajenega materiala, tudi večjo akumulacijo, obenem pa je na vseh mestih enakomerno topla.

Lončene peči imajo lahko do 90 % izkoristek, dobra stran lončene peči je velika akumulacija toplote, slaba stran je v tem, da peč začne ogrevat prostor z zamikom, osnovni princip tega načina ogrevanja je v tem, da peč najprej toploto akumulira, šele potem jo začne oddajati v prostor.

Lončena peč je najbolj primerna peč v primeru, da jo kurimo vsak dan, dovolj je eno do dve kurjenji na dan.