Nahajate se tukaj

Kvaliteta lesnih peletov

Za kurjenje peči na lesne pelete naj bi se uporabljali peleti, ki izpolnjujejo standarde DIN plus, DIN 5731 ali pa ÖNORM M 7135. Ti standardi natančno opredeljujejo različne parametre, ki jih mora izpolnjevati to kurivo, najpomembnejši je podatek o količini pepela, ki ostane po gorenju. Ta količina naj ne bi bila več kot 0,5%.

Zakaj je ta podatek tako pomemben?

Kurjenje peči na lesne pelete nam omogoča avtomatsko doziranje in seveda tudi prižiganje in ugašanje peči. Če »proizvedemo« preveč pepela, je potrebno precej bolj pogosto čiščenje pepela, kar pa je najpomembnejše pa je to, da pepel lahko zamaši svečke za vžig peči. V takem primeru se nam peč ne bo vžgala avtomatsko, dokler ne bomo očistili pepela. Zaradi te težave zgubimo velik del prednosti take peči, saj je ena od njenih bistvenih prednosti ravno avtomatski vžig ob programiranem času. Marsikaterega uporabnika prepriča ravno dejstvo, da peč začne delovati zjutraj kakšne pol ure preden vstane iz postelje, tako da se mu zjutraj ni potrebno še ukvarjati s kurjenjem in zmrzovati, dokler se stanovanje ne ogreje. Ponoči pač ni potrebno, da ogrevamo stanovanje, ravno tako ni nobene potrebe, da vzdržujemo sobno temperaturo v stanovanju, kadar nas ni doma, dovolj je da je stanovanje ogreto, ko se vrnemo domov iz službe.

Kako lahko preverim če so peleti primerne kvalitete?

Enostavno. Na vsaki vreči so podatki o tehničnih lastnostih peletov, proizvajalec, ki izpolnjuje najstrožje pogoje, bo to seveda vidno označil, tako da si ni treba na listek pisati številk standardov, DIN plus je jasno viden znak, vse ostale številke in standarde lahko prezrete. Če na vreči ni opazne oznake tega standarda si poglejte, kaj piše o ostankih pepela. Ta podatek je vedno na vreči, zapomniti si morate le to, da po kurjenju ne sme ostati več kot 0,5% pepela. Če peleti izpolnjujejo ta pogoj, so sigurno dobre kvalitete. Marsikomu se sicer zdi, da tudi 1% pepela ni veliko, vendar je treba vedeti, da je to še enkrat več, kot je zaželeno za optimalno kurjenje peči!

Iz prakse so poznani primeri, da so bile velike težave pri kurjenju peči na pelete, potem pa je stranka uporabila pelete drugega proizvajalca in peč je delovala brezhibno.

Če na vreči ni označeno niti koliko pepela ostane po gorenju, teh peletov ne kupite, saj obstaja velika verjetnost, da vam bo peč slabo delovala.

So boljši peleti iz bukovega lesa, iz smreke, jelke ali kaj drugega?

Popolnoma vseeno, je iz katerega lesa so peleti, pomembno je da izpolnjujejo zahteve glede ostankov pepela, zaradi proizvodnega procesa imajo vsi peleti približno enako težo, kubični meter tehta 650 kg. Ponavadi tudi vlaga prav tako zaradi proizvodnega procesa ni problem, seveda pa vlaga lahko nastane, če so nepravilno skladiščeni, tega pač ne morete razbrati iz napisa na vreči.

Je še kakšna stvar po kateri na oko lahko ocenim kvaliteto peletov?

Kvaliteta peletov se vidi tudi po enakomerni velikosti, če že v trgovini opazite, da je v vreči ogromno majhnih delcev, potem po vsej verjetnosti kupujete slabo kvaliteto peletov. Peleti naj bi imeli premer 4-10 mm, dolžina pa naj bi bila od 20 do 50 mm. Vsako odstopanje od teh dimenzij kaže na slabo kvaliteto peletov.

Imajo peleti različne kurilne moči?

Imajo, vendar ni nujno, da bo napis na vreči verodostojen podatek. V praksi se je pokazalo da včasih proizvajalec trdi, da imajo peleti 5,2 kW, pa ogrejejo manj kot tisti, na katerih je označeno 4,9 kW. DIN plus standard predpisuje moč 5 kW in s tako močjo smo lahko zadovoljni. Zopet je potrebno poudarit dejstvo, da v primeru, ko peleti izpolnjujejo zahteve glede ostankov pepela, po vsej verjetnosti izpolnjujejo tudi ostale zahteve.

Obstaja tudi preprost test kvalitete peletov, ki ga lahko opravite sami.

V kozarec vode vrzite en kos in opazujte, koliko časa potrebuje, da potone na dno. Če potone takoj so peleti kvalitetni, če za to potrebuje nekaj časa ste kupili pelete slabe kvalitete.

Kolikšna je moč lesnih peletov v primerjavi s kurilnim oljem?

2kg lesnih peletov je enakovredno enemu litru kurilnega olja. Ker 650 kg peletov zavzame 1 m3 prostora, bi za to, da nadomestimo 1000 litrov kurilnega olja z lesnimi peleti, potrebovali 3 m3 prostora.

Kakšno količino lesnih peletov potrebujemo za ogrevanje hiše s tlorisno površino 150 m2?

Poraba