Nahajate se tukaj

Kakšen les je primeren za kurjenje peči

Ogrevajte izključno z drvmi,sušenimi na zraku, z maksimalno vlago 20%.

  • Najboljše je če je les sekan v času med decembrom in februarjem in takoj pred shranjevanjem tudi cepljen. Sušenje lesa bo tako bistveno hitrejše.

  • Drva naj bi se pred kurjavo 2 do 3 leta zračila, zaščitena pred dežjem in vlago. Po 2 do 3 letih sušenja les še vedno vsebuje 15 do 20 % vlažnosti. Taka drva odlično izgorevajo (gorijo) in to z malo škodljivimi snovmi (okolju prijazno!).

  • Drva se najbolj optimalno sušijo pod pokrito streho v zračni drvarnici. Najboljše shranjevanje so “križno” zložena polena.

  • Ne shranjujte svežih drv v kleti! Tam se les ne more posušiti, pač pa zastara. Le popolnoma posušen les se lahko shranjuje v dobro prezračenih kletnih prostorih.

  • Drv se prav tako ne sme nikoli hraniti v plasičnih vrečah. Les potrebuje zrak in “prepih” za sušenje.

  • Različne vrste lesa imajo različno toplotno vrednost. Kdor kupuje les po teži, ima najboljše možnosti pri iglavcih – vendar mora biti že posušen les! Kdor kupuje les za kurjavo lončenega kamina odmerjeno po kubičnih metrih, za tega je najbolši les listavcev.

  • Hrastovina in bukovina imata najvišjo toplotno vrednost glede na volumen. Kubični meter zračno sušenega lesa listavcev s 15% vlago – to je približno 450 kg lesa – vsebuje toliko toplotne energije kot 210 l kurilnega olja oz. 385 kg briketov rjavega premoga. Toliko fosilne energije je prihranjeno, če namesto z kurilnim oljem ogrevate lončen kamin z lesom.

  • Vedno se točno držite navodil za uporabo. Strogo prepovedano je kuriti odpadni material!

NAPAKE PRI KURJENJU LESA

Napake pri izbiri goriva: pri kurjenju in ogrevanju z relativno vlažnim lesom (več kot 20%).

Poškodbe: nastaja zelo veliko dima (temen, zadušljiv dim) še dolgo po kurjenju. Izparevanje v lesu zadržane vode potrebuje veliko energije, zaradi česa ne doseže prave izgorevalne temperature, moti dimne pline, ki zato nepopolno izgorevajo v okolje. Les se mora sušiti najmanj 2 leti. Posekan les, pripeljan iz gozda, je potrebno razžagati in razcepiti (polena). Če je les razcepljen, se dalj časa ohrani njegova toplotna vrednost. Mora biti zračno shranjen, predvsem ne na vlažnih tleh!

Talna vlaga je ravno tako škodljiva kot zračna. Tla podložite s ponjavo ali paleto proti talni vlagi. Tako bo trohnenje lesa preprečeno. Izgorevanje smeti in ilustriranih revij ali celo iverke je načeloma slabo in prepovedano. Solne kisline in težke kovine, fenol, formaldehid, dioksid in veliko drugega obremenjuje dimnik in okolje.

Ostale napake: če je v kurišču preveč goriva (drva) oz. preveč vlažen les, ogenj ne more vzplamteti, nastane veliko dima, drva ne zagorijo, dim ne gre v dimnik, pač pa nazaj v prostor.

  • če kurimo s predebelimi poleni, nam ogenj lahko ugasne, polena naj bi imela premer od 7-10 cm, pri kurjenju takih polen dosežemo tudi najboljši izkoristek peči.