You are here

Pečarstvo, feng shui in kmečka peč

Lončena peč ni samo grelno telo, pač pa tudi lep arhitekturen element v našem stanovanju in še kaj več. Glede na to, da je osnovni princip ogrevanja sevanje toplote v prostor, se tak način najbolj približuje načinu ogrevanja, kakor nas ogreva sonce. Ravno zaradi tega so lončene peči vedno bolj priljubljene, kajti ljudje vedno bolj ugotavljamo, da peč s kurjenjem na drva ni le ogrevalni element v hiši, pač pa nam prinaša toplino doma tudi v prenesenem smislu. V današnjem času, ko se nam vedno nekam mudi, ko sodobni čas vedno bolj pritiska na nas, nam postaja naš bivalni prostor, vedno bolj dom v pravem pomenu besede, se pravi ne samo stanovanjski prostor, pač pa predvsem mirna oaza, kjer se sprostimo in po napornem delovnem dnevu uživamo v krogu svoje družine ter si nabiramo moči za nov delovni dan. Ravno v tem elementu lončene peči pokažejo še dodatne prednosti, saj nas ogenj, zakurjen v peči, pomirja, prijetna toplota lončene peči pa nam daje tudi varnost, saj podzavestno vemo, da ne glede na zunanje razmere (mraz,veter…) bivamo v prijetnem, toplem okolju, pravzaprav imamo sonce v naši dnevni sobi.

Asociacije na prijetne občutke oziroma čustvena sidra, ki opominjajo našo podzavest, da se imamo pravzaprav lepo in da živimo srečno življenje, pa so bistvo stare kitajske vede, imenovane Feng shui.
Torej na kratko o Feng shui filozofiji. To je veda, osnovana na približno 5000 let starem kitajskem nauku o harmoniji. Ta nauk se v celoti ukvarja s tematiko gradnje bivalnega prostora in tako s postavitvijo ustreznega in usklajenega bivalnega okolja vzpostavi energetsko ravnovesje v našem bivalnem okolju, tako da se počutimo zadovoljni in srečni v naši hiši. Feng shui ima precej manj opraviti z ezoteriko, kot se to zdi na prvi pogled. Pravila Feng shui so v glavnem upoštevanje prastarih naravnih zakonov, ki so čvrsto zasidrani v tradicionalnih ročnih dejavnostih in delih, po domače povedano, zdrava kmečka pamet. Mogoče najbolje ponazarja take pristope pravilo, da ni dobro, če imaš med spanjem noge obrnjene proti vratom.

Vsi vemo, kaj pomeni, če rečemo, da nekoga odnesejo z nogami naprej.

V bivalnem okolju ima torej bistveno vlogo ravno človek in vse ostalo je potrebno uskladiti tako, da se počuti udobno. Da bi se človek v svojem življenjskem prostoru počutil srečnega in zadovoljnega, potrebuje uravnovešena nasprotja barv in oblik. Ljudje smo si seveda različni, zato se na podlagi analize rojstnega datuma oseb, ki bodo živele v hiši in prostorskih možnostih v bivalnem prostoru, po pravilih Feng shui določi najbolj optimalno lego, obliko in barvo peči, kajti vsakemu rojstnem elementu ne pripada samo določena barva, temveč tudi usklajena geometrijska oblika. Na primer elementu les je skladna visoka in vitka linija, elementu zemlja pa je prednostna in bolj ustrezna široka in nižja oblika peči. Pri vsem skupaj je najpomembnejše ravno to, da s poznavanjem elementov Feng shui lahko planiramo peč, ki je usklajena s prostorom, pa tudi z osebnostnimi potrebami ljudi, ki bodo bivali v takem prostoru. Na tem mestu je potrebno poudariti tudi to, da zakonitosti, ki se uporabljajo pri Feng shui planiranju bivalnih prostorov, na našem prostoru niso novost, kajti če pogledamo tradicionalno stavbarstvo na Slovenskem, vidimo, da so ta pravila popolnoma skladna z načinom gradnje, kakršen je bil v veljavi pri nas že stoletja.

Lep primer tega je krušna (kmečka) peč v stari kmečki hiši v našem prostoru.

Stara kmečka hiša je imela ponavadi štiri prostore. Na sredini čelne strani hiše je bil vhod, nato veža, na desni strani je bila »hiša«, prostor, ki mu danes rečemo dnevna soba, v »hiši« je bila kmečka peč, ki je služila za ogrevanje in kuhanje. Kurila se je seveda iz črne kuhinje, kjer se je pripravljala hrana, na levi strani, gledano iz vhoda v hišo, pa je bila še ena soba, ki je služila kot spalnica. Če te prostore pogledamo po Feng shui pravilih, vidimo zanimive podrobnosti. Za določitev osnovnih karakteristik prostorov uporabimo tako imenovano Bagua mrežo, ki hišo razdeli na devet delov. Vsak ima svoje karakteristike in namen. V našem primeru bomo analizirali kuhinjo in »hišo«. Bagua mrežo postavimo tako, da je vhod v hišo na spodnjem delu Bagua mreže, torej na Karieri, Modrosti ali Pomočnikih. Ker so stare slovenske hiše gradili vedno z vhodom na sredini, saj so vrata usta, kjer či energija vstopa v hišo, je bil vhod vedno na Karieri ali Življenjski poti.

Kuhinja je bila na predelu Slave. Simbol tega prostora je ogenj in seveda je najbolj primerno, da se tam kuri ogenj in pripravlja hrana. Verjetno tudi zaradi tega še danes trdimo, da so naše babice res znale dobro kuhati. Vedno bolj cenjeni so tudi stari kuharski recepti naših babic in mirno lahko rečemo, da je to njihova slava.

Kmečka peč je bila na predelu Odnosov, element tega predela je zemlja. Oblika peči je seveda, kot se za element zemlje spodobi, nizka, široka in kvadratna. Barva peči je bila ponavadi rjava, kar je barva elementa zemlja. Ker je bila namenjena ogrevanju, je bila ob zimskih večerih na peči in okrog nje zbrana cela družina, zato je še dandanes za večino ljudi kmečka peč simbol topline in harmonije v hiši. Še danes se v hišah, kjer še imajo kmečko peč, otroci najraje zadržujejo in družijo na peči, pa tudi odrasli imajo še vedno lepe spomine na kmečko peč pri svoji babici.

Zanimivi so sicer tudi drugi detajli, na primer »bogkov kotek«, je bil ravno na mestu, kjer naj bi po pravilih Feng shui stal hišni oltar. Lahko bi pogledali še druge elemente, kjer opažamo točno ujemanje stare stavbarske tradicije v naših krajih in Feng shui pravil, vendar to presega okvire tega članka, razprave na to temo so za zainteresirane dosegljive tudi v drugih virih.