You are here

Na katere stvari moramo biti pozorni v fazi gradnje hiše, če želimo imeti lončeno peč

KV fazi gradnje si pripravite dovod svežega (zunanjega zraka), do prostora kjer bo stala peč. V primeru, da je peč ob zunanji steni, se lahko naredi preboj stene za dovod zraka, če peč ni ob zunanji steni, se dovod svežega zraka lahko izvede v tlaku, vsekakor je v večini primerov v fazi gradnje to povezano z najmanj problemi in minimalno investicijo.

Zakaj potrebujemo dovod svežega zraka?

V današnji gradnji se uporabljajo kvalitetni materiali, vse stavbno pohištvo(okna, vrata), je izdelano tako, da je popolnoma zatesnjeno, zato je vsak dovod zraka kontroliran, kar pa seveda pomeni, da vsak porabnik zraka zahteva svojo količino, med porabnike zraka pa spadajo tudi peči. Gorenje je proces oksidacije, ki zahteva neoviran dotok zadostnih količin kisika potrebnega za izgorevanje, če kisika primankuje, les slabo izgoreva, manjši so izkoristki peči, kar pa je za mnoge najbolj moteče, v primeru, da imamo vrata s steklom za opazovanje ognja, to zelo hitro postane motno in taka vrata izgubijo ves smisel.

Dovod svežega zraka je potreben v 80% današnjih peči.V fazi gradnje je prav tako zelo dobro, če je tlak na mestu, kjer bo stala peč, trdnejši.

Najbolj enostavna in kvalitetna rešitev je, da na mestu, kjer bo stala peč, pod estrih ne položimo toplotne izolacije (ponavadi je to stiropor), pač pa je na tem mestu estrih položen direktno na betonsko ploščo.