Sie sind hier

Lončena peč v kombinaciji s krušno (pizza) pečjo

Klasična kmečka (krušna) peč, kakršne so poznale naše babice, dandanes zaradi enostavnih oblik, vedno strožjih predpisov glede izkoristkov in emisij, pa tudi zaradi modernega načina življenja, marsikomu ne odgovarja več, zato se danes vedno bolj uveljavlja pizza peč v kombinaciji z lončeno pečjo ali kaminsko pečjo.

Lončena peč v kombinaciji s pizza pečjo ima dve kurišči, obe sta priklopljeni na isti dimnik, lahko jih kurimo hkrati, v praksi pa se največkrat kuri le eno.

Prednost teh peči je v tem, da imamo kurišče, ki je konstruirano samo za pečenje in kuhanje in kurišče, ki je konstruirano samo za ogrevanje, saj ti dve kurišči ravno zaradi različnih namembnosti zahtevata drugačne parametre.

Danes pečenje in kuhanje v peči ni več dnevna potreba, pač pa to počnemo zaradi lastnih užitkov, ko nam čas to dopušča, ogrevanje pa potrebujemo vsakodnevno in ravno taka kombinacija peči nam to omogoča, kajti krušno(pizza) peč kurimo samo po potrebi, lončena peč pa nam omogoča, da imamo vedno prijetno domačo toploto v hiši, pri kurjenju v 12 urnih intervalih. Dandanes lahko izbiramo med več kot tridesetimi razločnimi vrstami izvedbe vnaprej pripravljenih kurišč. Uporaba prefabriciranih elementov masivnega načina gradnje nam omogoča zelo dobro izgrajeno peč, njihovo dolgo življenjsko dobo nam zagotavlja specialna armatura vgrajena v šamotnem velbu. Posebna velbasta oblika nam zniža porabo drv za 30%, tako, da dobimo primerno temperaturo za pečenje, ob minimalni obremenitvi okolja.

Treba je tudi omeniti, da se peč lahko tudi uporablja za konzerviranje podaljševanje trajnosti živil, sušenje sadja, gob, začimb in dišavnic.

Ob pečenju na žarni plošči in še dobrem dodatnem dimljenju na sredini, uporabljamo peči za dimljenje lososov, postrvi, slanine, račjih prsi itd. V notranjost velba se vloži cca. 8cm širok pas žaganja, od zunaj zaneteno žaganje počasi gori vsaj deset ur dolgo, sprošča se veliko dima, vendar pa ne močnega ognja. Oblaki dima ogrnejo jedi pripravljene za sušenje brez dodatnega prekajevanja ( POMEMBNO: žaganje mora biti res suho in ne vlažno). Prekajevanje je omogočeno z zaprtimi zunanjimi vratci in odprto zračno loputo. Nadaljnje dodatne možnosti uporabe te peči nam omogoča razgreta kuhalna plošča na zelo razgretem dnu peči, ali pa tudi preko ohranjene toplote med dvema velboma ( zadostuje že sama postavitev krožnikov in plošč v ta vmesni prostor).

Ne smemo še pozabiti, da se na tem mestu praktično lahko še suši zelenjavne začimbe in dišavnice, ki so popolnoma suhe že po dveh dnevih od zadnjega kurjenje peči (prostor se ohladi dva dni po prenehanju kurjenja, vendar je še vedno primeren za sušenje). V tako idealnih pogojih za sušenje (tema, zračnost) ohranijo dišavnice ali začimbe vse potrebne kvalitete.